Transmiterea cariilor de la mama la copil poate fi oprita cu ajutorul xylitolului

indulcitor natural

Majoritatea părinților sunt surprinşi să afle că apariția cariilor dentare este de fapt o boală infecţioasă. Bacteriile cauzatoare de carii sunt transmise deseori de la mamă la copil prin contactele zilnice, cum ar fi sărutul şi degustarea produselor alimentare.

Chiar şi mamele care nu au nicio carie dentară activă pot purta suficienți „germeni acizi” care să-i infecteze pe copiii lor. Colonizarea timpurie cu Streptococcus Mutans (bacteria responsabilă de apariția cariilor dentare) este asociată cu rate mai mari de degradare. N-am vrea totuși să cădem nici în extrema opusă și să închidem copii în camere de sticlă etanșe. Oricine vrea să-și poată împărtăși iubirea necondiționat.

Mamele cu copii mici pot reduce răspândirea bacteriilor printr-o igienă orală mai atentă, iar cercetările arată că prin utilizarea în mod regulat a gumelor de mestecat si a mints-urilor Spry cu xylitol rezultatele sunt cu mult îmbunătățite.

Un studiu important care a implicat 169 de femei însărcinate, efectuat în Finlanda, la Universitatea din Turku, a fost conceput pentru a stabili dacă un consum regulat de xylitol de către mamele cu copii nou-nascuți împiedică transmiterea de Streptococcus Mutans de la mamă la copil. Femeile au fost împărţite în trei grupuri. Mamele din primul grup de testare au primit gumă cu xylitol după ce copiii lor s-au născut şi au fost instruite pentru a o mesteca pe toată durata studiului, de la trei până la cinci ori pe zi. Mamele din grupurile de testare doi si trei au primit fie fluor, fie clorhexidină, ambele substanțe fiind folosite în produsele clasice de îngrijire a gurii. Placa copiilor a fost măsurată odată ce au împlinit vârsta de doi ani.

Copiii ale căror mame nu au folosit xylitol au avut un risc de cinci ori mai mare de infecție cu bacterii, în comparaţie cu cei ale căror mame au folosit regulat guma de mestecat cu xylitol. Până la momentul în care copiii au ajuns la vârsta de cinci ani, grupul ce a folosit xylitol a avut un risc de a face carii dentare cu 70% mai mic decât celelalte două grupuri de testare.

Compania Xlear Inc. SUA – Expertul în xylitol este prezentă și în România. Gama de produse pe bază de xylitol conține alături de gumele de mestecat Spry și următoarele produse pentru copii: gelurile Spry pentru gingiile bebelușilor, seturile compuse din periuța de dinți pentru începătorii într-ale periajului plus gelul de gingii Spry, pastele de dinti Spry fără fluor, bomboanele SparX, decongestionantele nazale Kid’s Xlear (picături 100% naturale), mints-urile Spry, îndulcitorul XyloSweet (100% xylitol, 100 % natural). Această gamă folosește din plin xylitolul și pentru rolul pe care-l joacă drept un excelent antibacterian în prevenirea apariției cariilor, ceea ce-l face cel mai bun prieten al dinților.