Israel Kamakawiwoole – o voce de aur

Israel Kamakawiwoole (20 mai 1959 – 26 iunie 1997) a fost un mare muzician hawaiian, cu o voce cotată in top 50 a celor mai frumoase voci din lume. El a devenit faimos în întreaga lume în 1993, odată cu lansarea albumului său Facing future,iar piesele sale „Over the Rainbow” și „What a Wonderful World” au fost preluate ca fond sonor în mai multe filme, reclame sau programe de televiziune. Israel (Iz – alintat de conaționali și de fani), împreună cu fratele său mai mare Skippy și vărul său Thornton Allen, la vârsta de numai 11 ani întemeiază o formație ce se destramă în 1976 datorită mutării pe continent împreună cu părinții săi. În acel an, întâlnește pe Louis „Moon” Kauakahi, Sam Gray, şi Jerome Koko si împreună cu fratele său Skippy, fondează formația Makaha Sons of Niʻihau cu care susține spectacole în Hawaii și Statele Unite. În cadrul acestei formații, în perioada 1976 – 1980, Iz câștigă tot mai multă popularitate, lansând 15 albume de succes. în 1982, în urma unui atac de cord, moare fratele său Skippy, fapt care îl marcheaza profund pe Iz.

În acelas an, Israel (Iz) Kamakawiwoole se căsătorește cu Marlene, iubita sa din copilarie, cu care în scurt timp va avea o fetiță, Ceslie Ann „Wehi”. Din 1990 Iz se dedică carierei de solist, lansând în continuare noi albume și susținând concerte.

Discografie:

Albume

  • Ka ʻAnoʻi (1990)
  • Facing Future (1993)
  • E Ala E (1995)
  • N Dis Life (1996)
  • Iz in Concert: The Man and His Music (1998)
  • Alone in Iz World (2001)
  • Wonderful World (2007)
  • Over the Rainbow (2011)

Moartea

De-a lungul întregii sale vieți, Israel (IZ) Kamakawiwoole a suferit de obezitate, fiind nevoit suporte foarte multe zile de spitalizare cauzate de supraponderabilitatea sa (la un moment dat a avut 343 kg). La numai 38 de ani, pe 26 iunie 1997, ora 12:18 a.m., în urma unor complicații respiratorii cauzate de obezitate, Iz se stinge la Queen’s Medical Center din Honolulu.

Trupul său a fost depus în clădirea Capitoliului din Honolulu, fiind a treia persoană căreia i s-a făcut această mare onoare, dupa doi oficiali guvernamentali hawaiieni. Până în momentul incinerării sale (10 iulie 1997), drapelul hawaiian a fost coborat in bernă, peste 10.000 de persoane participând la funerarii. Peste două zile, pe 12 iulie 1997, cenuța sa a fost împraștiată în Oceanul Pacific la Mākua Beach, mai multe mii de persoane fiind prezente la ceremonie.

Piesa sa Somewhere Over The Rainbow, difuzată azi pe posturile de radio și televiziune din întreaga lume, îți dezvăluie o voce caldă, clară, ce-ti mângâie urechile si sufletul, și chiar te face plutești “undeva peste curcubeu”.

Vă prezint și alte piese ale acestui mare artist:

http://www.youtube.com/watch?v=R0xoMhCT-7A&feature=relmfu

Tuturor prietenilor mei, printre care: Meetsun, Mesterul Manole, Gmxul, Blogatu, Neliniștitu, Bogdan Onin, Gabriela Savitsky, Aura Georgescu, Vania, Teo Negura, Gabriela Elena, Mirela Pete, Ana Usca, Theodora, Clipe de Cluj, Shayna, Rokssana, Ilarie, Hai ca se poate, Pătrănoiu Dana, Popa Țeapă, Ring of Gyges