Baba Florica

Pe gardu’ lu’ Măria a lu’ nea Gorină,  un cocoşel de-al pitic,  canta piţîgăiat de ţî măi mare dragu’ de iel. Baba Florica, sculată cu noaptea-n cap,  dădu drumu’ la găini şi la răţă de să umplu toată bătătura de iele.
– Pui, pui ,pui ! Mani, mani, mani ! Hai, veniţî la muma sa vă dea muma boabe. Uşi, uşi moţatu’ dracu’ de gîscan, ce ai cu puiu, nu vezi ca e mic şi iel ? Ioanaaaa! N’a’z tu Ioana !
– Ce-i dodă Florică !
– Cît o fi ceasu’ fă? Că al meu nu sună, cre’ că să opri!
– De dodă Florică, cre’ că e şapte si o ţîră !
– Vîi de mine, sa scol copilu’ ! Scoală mumă, mînca-l-ar muma ca să nu întîrzîi di la şicoala.
Nepotu să foieşte leneşi în pat cascînd de-i troznesc fălcile.
–  Măi lasă-mă babă o ţîră că mor de somn , zîce nepotu cu oichii cărpiţî de somn .
Scoal’te  mă, vrei să te bag in mînile lu tac’tu că nu m-asculţî ? Ei, drăcia dracului !
 – Hai că mă scol, mă scol !
– Aşa vezî că esti cuminte ? Du-te-n tindă şi dă cu apă pe oichi şi răgulează-te măi repede să nu intîrzîi di la şicoală!
Nepotu’ să sculă frecăndu-să la oichi, ieşi in tindă, luă un cauc cu apă din doniţă, luă in gură şi scuipă apă in pumni .
Dădu apoi cu apă pe vîrfu nasului.
– Spală-te mă bine, nu vezî ca ai urdori la oichi ? Aşa, bine ! Ce dracu, ăla -i spălat?
Pe vatra focului, o tigaie de tuci cu două picioruşe  (sub ăla rupt c-un ciob de cărămidă), sfîrîia nişte untură cu jumeri din garniţă, cu lingura de lemn cu totu’ în tigaie.
– Du-te mumă , mînca-l-ar muma pînă în fundu’ grădinii si adu două plătăgele, şi cîn’ vii treci şi  pi la cuibar şi adu două oauă.
Copilu’ veni cu oauăle şi plătăgelele şi i le dădu babii. Baba Florica sparsă plătăgelele intre deşte şi le aruncă in tigaie, pe urmă pusa oauă pe care le mestecă cu lingura. Pusă tigaia pe măsuţa a rotundă, rupsă un colţ de turtă caldă abia scoasă din cuptor şi zîsă:
– Hai mumă , trage şi tu tiutiucu ăla şi stăi pe iel şi ia de mănîncă !
Copilu’ intingea cu poftă cu bucăţăle de turtă in tigaie tot trăgînd de nas. Veni cu şorţu’ di la brîu şi-i ştearsă nasu’ nepotului .
– Vezî ma ca-ţî curg mucii în tigaie !
– Babă, da-n oala aia ce băgaşi ?
– Io-te niscavai cartofi de-ai noi sa va fac o ciulumea !
– Da o găină cîn’ măi tai babă că m-am săturat de făsui si cartofi si varză ?
– Mîne, că azî ie vineri şi e păcat să măncăm de dulce ! Da hai că, ne luarăm cu vorba si uitarăm că tre să pleci la şicoală .
Vezî că-ţ băgai un codru de turtă c-o bucată de trandafir. Şi ai şi tu grije şi nu măi lua patru la şicoală că iar rupe tac’tu  joarda de curu’ tău. Hai, du-te !
– Săru’ mîna babă !
– Sa trăieşti , mînca-l-ar muma !