Caleaşcă de epocă

Ieri am vizitat un vechi prieten într-o localitate montană a judeţului Gorj. Avea mai de mult o caleaşcă veche de peste o sută de ani, într-o stare deplorabilă. Îmi spusese că vrea s-o reconditioneze şi sincer să fiu, eram sceptic, crezând că niciodată nu va putea scoate ceva dintr-o caleaşcă jerpelită, cu tapiţeria făcută ferfeniţă. Am avut drum pe acolo şi l-am vizitat.

În curte, lângă casă, mă aştepta o surpriză care m-a lăsat mut de uimire: o caleaşcă nou-nouţă de parcă strălucea-n soare. O reconditionase. Chemase un tapiţer care-şi făcuse cu prisosinţă meseria. Sub vechea tapiţerie, undeva, găsise scris cu creionul ”Reconditionat în 1933”. Are şase locuri (5+1 vizitiu), suspensie cu arcuri lamelare, felinar şi un clopot de avertizare acţionat la picior de vizitiu printr-o pedală. Am dat să urc dar când am pus piciorul pe scară, trăsura s-a lăsat parcă într-o parte. Are o suspensie fantastică.

Nu vă spun ce comod stai pe canapeaua din piele din spate. În plus, o “copertina” ce se rabate pe spate, te protejează de ploaie sau soare. Am avut, privind-o, aceeaşi emoţie pe care, copil fiind, am privit pentru prima dată nişte obiecte antice expuse într-un muzeu. Din păcate, am plecat la mine fără cameră foto, făcând totuşi nişte poze modeste cu telefonul. L-am întrebat ce face cu ea. Doreşte s-o vândă sau s-o inchirieze pentru diverse ocazii ( nunti, aniversari, plimbari, etc).

Nota Cei care doresc informatii suplimentare in legatura cu cumpararea, respectiv inchirierea calestii, il pot contacta telefonic pe proprietar,  d-l Adrian Cojocaru, la tel.  nr. 0768.725.668