Comemorare tristă – 33 de ani de la marele cutremur din 4 martie 1977

Cutremurul din 1977 (Cutremurul din ’77) a fost un puternic cutremur care s-a produs la ora 21:22 în data de 4 martie 1977, cu efecte devastatoare asupra României. A avut o magnitudine de 7,3 grade pe Scara Richter şi a făcut în timp de circa 55 de secunde, 1.578 de victime, din care 1.424 numai în Bucureşti. La nivelul întregii ţări au fost circa 11.300 de răniţi şi aproximativ 35.000 de locuinţe s-au prăbuşit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la Bucureşti unde peste 33 de clădiri şi blocuri mari s-au prăbuşit.

Tot oraşul Zimnicea a fost distrus, şi s-a trecut la reconstruirea sa din temelii.

Cutremurul a afectat de asemenea si Bulgaria. În orasul Sviştov, trei blocuri de locuinte au fost distruse şi peste 100 de oameni au fost ucişi.

Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din ţară, la o adâncime de circa 100 km. Unda de şoc s-a simţit aproape în toţi Balcanii.

Sursa

Au murit o serie de personalitati din Romania , din lumea culturala si artistica, printre care, enumar:

Toma Caragiu,  A. E. Baconski,  Alexandru Ivasiuc,  Mihai Gafiţa, Corneliu M. Popescu,  Alexandru Bocăneţ,  Doina Badea,  Savin Bratu,  Daniela Caurea,  Mihail Petroveanu,  Veronica Porumbacu,  Eliza Petrăchescu,  Tudor Dumitrescu, Ioan Siadbei, Mihaela Mărăcineanu, Nicolae Vatamanu, Liviu Popa,  Tudor Stavru, Viorica Vizante, Florin Ciorăscu, Filofteia Lacatusu.

Deşi reacţia autorităţilor a fost slabă în primele ore, foarte mulţi oameni au ajutat din proprie iniţiativă la îndepărtarea dărâmăturilor şi la salvarea victimelor. Ulterior apelului prezidenţial, s-a trecut la sporirea producţiei de alimente primare, pentru a asigura necesarul populaţiei, la restabilirea reţelelor utilitare (apă, gaz, telefoane, curent). Mulţi au lucrat ore în şir fără să se odihnească, acoperind mai multe schimburi. Au fost trimise ajutoare din toată ţara către zonele afectate. A urmat apoi o perioada de reconstructie aproape frenetica, pentru inlaturarea efectelor cutremurului asupra cladirilor afectate de cutremur.

Iata cateva imagini ale cutremuratoare:

Ma intreb, daca, Doamne fereste, o asemenea urgie s-ar abate asupra noastra din nou, cum ar raspunde autoritatile de azi?