In memoriam Sergiu Nicolaescu

Gorjenii deplang moartea celui care a fost si va ramane cel mai bun regizor roman, Sergiu Nicolaescu. In urma cu mai putin de o luna, in Consiliul Local Targu-Jiu, in prezenta marelui actor si regizor, consilierii prezenţi au votat în unanimitate propunerea prin care acesta era declarat cetăţean de onoare al oraşului. Vizibil emotionat, marele regizor a spus: „Vă mărturisesc că m-aţi impresionat prin gestul dumneavoastră şi prin tot ceea ce aţi făcut. E mare lucru. Mă pot mândri cu domniile voastre şi nu vă voi uita niciodată”. El a vorbit apoi despre cariera sa profesională, precizând că peste tot pe unde a fost prin lume a spus că este născut la Târgu-Jiu.

„Ceea ce am făcut în viaţă, în primul rând, a însemnat muncă. Am făcut peste 60 de filme, am 135 de milioane de telespectatori în România şi peste un miliard de telespectatori în lume şi, cu toate acestea, ca gorjeni şi ca olteni vă puteţi mândri pentru că întotdeauna am spus cu mândrie că sunt născut în Târgu-Jiu. Pentru mine filmul a însemnat ceea ce era mai important în viaţă. Existenţa mea”, a mai spus Nicolaescu. In aceeasi zi, fostul cinematograf din municipiu, inchis inca din primavara si moderizat printr-o investiţie a Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor (RADEF) şi a autorităţilor locale, a primit numele marelui regizor si actor, Sergiu Nicolaescu, acesta participand personal la inaugurare.

În semn de omagiu, Sergiu Nicolaescu va primi, post-mortem, o stea pe Aleea Celebrităţilor din Târgu-Jiu, alaturi de marele sculptor gorjean, Constantin Brancusi. Pe clădirea cinematografului ce poartă numele regizorului ese arborata o panglica neagra, lata, de peste 10 metri lungime. Targujienii ce trec prin fata Cinematografului „Sergiu Nicolaescu”, lasa sub fotografia ce-l infatiseaza pe „Nemuritor” lumanari aprinse, ca semn al omagiului lor pentru marele regizor. De asemenea, ca un semn de omagiu pentru vasta opera cinematografica pe carer ne-a lasat-o Sergiu Nicolaescu, reprezentanţii România Film au decis ca vineri, 4 ianuarie 2013, între orele 22.00-05.00, la cinematograful „Sergiu Nicolaescu” din Târgu-Jiu şi la cinema Patria din Bucureşti să ruleze, gratuit, filmele „Dacii”, „Revanşa”, „Ultimul cartuş” şi „Nemuritorii”.

Sergiu Nicoalescu a fost un om extraordinar, un cineast fără egal. Dumnezeu sa-l odiheasca in pace!

Sursa foto