Romante (I)

Ioana Radu

Ioana Radu (n. 17 februarie 1917 – d. 18 septembrie 1990) a fost o cântăreaţă româncă de romanţe, considerată una dintre cele mai mari cântăreţe de romanţe din România, cu o voce unică, putând fi situată alături de Maria Tănase sau Maria Lătăreţu. S-a pregătit intens pentru concursul de solistă la Radiodifuziunea română, în "duel" cu peste 800 de interpreţi. După mai multe zile, doar două nume au apărut pe lista celor admişi: Eugenia Nedelea (Rodica Bujor) şi Eugenia Braia, care şi-a primit numele de stea, Ioana Radu, de la compozitorul Fili Ionescu.

Într-un interviu Ioana Radu declara: "Pentru mine romanţa este raţiunea de a fi! Am iubit-o, am cântat-o, am adunat-o şi am risipit-o" iar într-altul "Romanţa se cântă în aşa fel încât să plângi râzând şi să râzi plângând. Am iubit-o, o iubesc dar nu cred că am făcut totul pentru ea", cuvintele unui adevărat artist care ştie ce înseamnă a te dedica artei şi creaţiei, a trăi pentru artă şi a da totul.

Harry Nergin, "Romanţa unei vieţi: Cererile inundau agenda solistei, dar nu toate puteau fi satisfăcute, fiindcă obligaţiile serale ale spectacolului jucat la teatru puneau oprelişti oricăror dorinţe. Şi am scris dorinţe, fiindcă Ioanei îi era drag drumul cu potecile lui întortocheate. Fiecare plecare, undeva într-un oraş, indiferent unde, se armoniza cu sentimentul ei de nestatornicie, de căutări de locuri şi oameni, dar mai cu seamă de cântece. Pretutindeni, ca în copilărie în strada Sineasca, aduna în carneţelul ei de care nu s-a despărţit niciodată, versurile cântecelor care intrau ca flori fără de moarte în zestrea ei.

În interpretarea ei au rămas pentru totdeauna în amintirea melomanilor cântece ca: "Ciobănaş cu trei sute de oi", "La umbra nucului bătrân", "Car frumos cu patru boi", "Mai vino seara pe la noi", "Dealu-i deal", "Am început să îmbătrânesc", "Tudoriţo nene" şi multe alte cântece care merită să fie descoperite şi ascultate.

Informatii gasite pe: http://ro.wikipedia.org/