O spovedanie…virtuală!

Ăla micu’, băiatul ciudat, s-a gândit că ar fi bine să mă spovedesc! Deşi stiam că aşa ceva se face doar sub patrahirul preotului şi nu în văzul şi auzul întregii comunităţi, fie ea şi cea virtuală, o fac şi pe asta! Încerc să fiu sincer, ca la o spovedanie, nu ştiu în ce masură…voi reuşi. O fac pentru că, spre ruşinea mea, pe la preot n-am mai facut-o din tinereţe, când păcatele erau mai puţintele!

1)    După Mărturisirea Ortodoxă, păcatele grele sunt 7 si anume: mândria, iubirea de argint, desfrânarea, invidia, lăcomia, mânia, lenea.  Care din cele 7 păcate le ai în prezent?

Deşi nu prea ştiu ce-ar fi iubirea de argint, cu exceptia desfrânarii, nu contest că nu m-ar fi încercat câte puţin din celălalte!

2)    Din păcatul lăcomiei se nasc, pofta trupească, petrecerile necuviincioase, beţia etc.  Cât de destrăbalat şi necuviincios ai fost in ultimul timp?

Dupa cum spuneam mai sus cu destrabalarea,  sunt cuminţel sau mai ştii, poate gândul, mi-a mai fugit uneori dar nu şi fapta!

3)    Viciul este si el considerat un păcat frecvent.  Ce vicii păcătoase ai şi dacă intenţionezi să renunţi la vreunul?

Vicii? Cafea, tutun şi…internet! Nu stiu dacă pot renunţa la vreunul!

4)    Sfânta Scriptură are cuvinte foarte aspre pentru păcatul lenei sau trândaviei. Esti de acord cu Sf. Apostol Pavel care spune: “Dacă cineva nu vrea sa lucreze, acela nici să nu mănânce”?

In principiu, da,  deşi, uneori, recunosc că  mă mai încearca şi pe mine pusee de lene!

5)    Dupa cum ştiti, ispitele vin de la diavol sau de la cei cu care convietuieşti.  Ai fost ispitit de vreo persoana să săvârşsesti un păcat?

Cred că da însă nu-mi amintesc!

6) Minciuna face parte din păcatele strigătoare la cer. Care a fost cea mai gravă minciuna grăită?

Cine le mai ţine minte? Am scris un roman în care a fost şi…ficţiune (o definitie mai elaborata a minciunii!), aşa că…

7)     Toţi au furat în viaţa lor câte ceva ( de exemplu, eu furam pe fiecare an, mere verzi din grădina vecinului). Ce poţi spune despre tine in această privinţă?

Nici macar inima unei doamne, ba mint: o mai cotrobăiesc pe nevastă-mea la portofel pentru a-mi rotunji veniturile, se prinde şi-mi zice: „Hoţomanule, iar m-ai furat”! Recunosc, mai fur!

8)     “Să nu preacurveşti!”, spune una din  cele 10 porunci. Tu ţi-ai dorit sau ţi-ai înşelat partenerul vreodată?

Nu recunosc nici in fata Marii Adunari Nationale! Dacă citeşte soţia mai mănânc eu mâncare caldă? Acuma, sincer: am cam râvnit, şi apoi, ce-i frumos, si lui Dumnezeu îi place!

9)     Deznădejdea în faţa momentelor grele din viaţa ta te face câteodată să te indoieşti de iubirea divină. Ai avut asemenea momente, ţi-ai dorit vreodată moartea?

Extrem de rar dar… s-a mai intâmplat, cu excepţia morţii: n-o iubesc!

10)     Iertarea aproapelui tău , este una din îndemnurile bisericii. Ne vei ierta impertinenţa sau păcatul de a-ţi trimite un asemenea gen de leapşa?

Pfuiii! Asta e cam greu dar… încerc!

Chit că m-am cam fofilat printre răspunsuri, paaarcă mă simt mai uşurat! În tot cazul, sub patrahirul părintelui Vania, aş fi mult mai sincer şi parcă mai absolvit de păcate!
Şi leapşa pleacă la orice blogger… care simte păcătos!