Îndreptare

de Cosmin Pigui

S-a realizat o mare îndreptare. Un bust al lui Gheorghe Tătărăscu a fost dezvelit în urmă cu două zile în Parcul Arethia Tătărăscu din Târgu-Jiu. Era momentul, era obligatoriu, era necesar. Lui Tătărăscu îi datorăm industria din Gorj, primii pași, Fabrica de Țigarete, Fabrica de Confecții, Uzina Sadu și chiar și Spitalul de la Dobrița unde a avut un aport important.
Soția lui Tătărăscu, Arethia, este ctitorul Ansamblului Monumental Calea Eroilor, comandând și plătindu-i lui Constantin Brâncuși operele de la Târgu-Jiu.
Acțiunea Primăriei Târgu-Jiu de dezvelire a bustului lui Tătărăscu, ce va fi urmată de un bust al Arethiei, este o mare îndreptare față de cei care au făcut cel mai mare bine acestui județ, lăsându-ne o industrie locală și un ansamblu artistic ce ne-a făcut cunoscuți în lumea întreagă.
Fiind și sărbătorile de iarnă am considerat că este corect să mai și laud pe cineva și, astfel, Florin Cârciumaru își merită laudele legate de această acțiune.
Chiar dacă nu există vreo legătură cu familia Tătărăscu, cotidianul Gorj Exclusiv vine cu o altă propunere pentru primărie și consiliul local. Ca aducere aminte a faptului că la Parchetul Județean de pe lângă Tribunalul Gorj s-a produs cea mai mare eroare din justiția românească, ni se pare normal ca Strada Geneva ce trece pe lângă bustului lui Gheorghe Tătărăscu, dar și pe lângă Parchet, să se numească Strada Marcel Țundrea. Astfel, în fiecare dimineață procurorii care ajung la serviciu, dar și judecătorii de la judecătorie și tribunal, își vor aduce aminte că un român a stat 12 ani în pușcărie nevinovat și vor fi mai atenți, mai aplecați asupra dosarelor penale, pentru a nu mai fi posibil să se întâmple greșeli atât de mari.
Începând din luna ianuarie vom demara o campanie de presă în acest sens, pentru a convinge autoritățile locale să facă acest demers care să ne aducă și nouă, celorlalți, aminte de ce a putut să facă procurorul Ion Diaconescu cu viața unui om. Poate așa se va simți și procurorul și nu se va mai prezenta la instanțe unde mai este și avocat, având norocul că faptele sale de inducere în eroare a justiției l-au băgat pe Țundrea nevinovat în pușcărie.

Sursa

Up date:  Gheorghe Tătărăscu (n. 21 decembrie 1886, Poiana, Gorj – d. 28 martie 1957, București) a fost prim-ministru al României în perioada 1934-1937 și în perioada 1939-1940. Gheorghe Tătărăscu a deținut și alte portofolii ministeriale; a fost martor al acuzării în procesul lui Lucrețiu Pătrășcanu. Numele lui s-a ortografiat și Tătărescu în epocă.
Este absolvent al Liceului „Carol I” din Craiova.
A fost ambasador la Paris din 1938 și până la 1 septembrie 1939, când a fost chemat în țară (și în locul lui a fost trimis de la Varșovia Richard Franasovici).
La Muzeul Olteniei se află expus stiloul din aur cu care Tătărăscu a semnat tratatul de asistență mutuală româno-francez ce garanta siguranța unității naționale române după Primul Război Mondial.
A fost căsătorit cu Aretia Tătărăscu, președinta Asociației Femeilor din Gorj, și implicată în ridicarea monumentelor lui Constantin Brâncuși la Târgu-Jiu.

Sursa