Întâmplări cu prietenii mei maghiari

Fiind inspirat de postul prietenului meu Teo Negura, m-am gândit să vă povestesc câteva întâmplări cu maghiari, foști colegi de armată și facultate. Mie mi-s dragi maghiarii, am fost bun prieten cu mulți dintre ei și-mi erau simpatici, mai ales în armată, pentru că poceau atât de frumos limba română, și în plus, ei puneau accentul numai pe prima silabă.

*

Aveam în armată un maghiar, Albert Kele, semianalfabet, ce a învatat o brumă de românește abia in armată. Eu, caporal de schimb, plec în control pe perimetru pe la ora șase seara, vara, pe lumină. În postul 3 , tocmai Kele:
– Staaai, oare cine plímbe?
– Eu sunt mă Kele, caporalul de schimb…
– Comandant garda este?
– Nu vezi mă că-s singur?
– Atunci plimbe innapoi că trage in tine!

Altădată, pe întuneric, cu maiorul venit în control:
– Staaai, oare cine plimbe?
– Eu, maior Crișan măi Kele!
– Caporal de schimb este?
– Este, Kele, zice maiorul.
– Lumina-ți-aș fața! zice și Kele.
Cei care au facut armata știu că ar fi fost corect: “Luminează-ți fața!”

**

Fiind tot în armată, aveam o mândruță, o unguroaica frumoasa, pe nume Katy ce locuia pe lângă unitate. Într-o zi, la o iesire în oraș, Katy mi se destăinuie:

-Știi, mă, Çostel, Vásilike spus la mine prostii!

-Care Vasilică măi Kati, ăla înalt?

-Nu ma, Vásilike, militaru’ ăla micu’!

-Și ce ți-a zis?

-Ioooi, și rusine la mine să spun la tine! Prostii mari!

-Și tu… ce i-ai zis?

-Aaa, ai bagat pe el la pista la mă-ta!

-La mama, Katy?

-Nu mă Cóstel prost, la pista la mă-ta lui!

-Ahaaa, m-am lamurit, credeam că la mama…

-Nuuu, la mă-ta lui măăă!

***

Un maghiar primeste telegramă că i-a murit mama și se duce plângând la căpitan:

-Tóvarăș’ copitan, dai permisie la mine că ai murit mă-ta și vrea să pleci acasă acum!

-Măi soldat, eu îți fac biletul dar pleci dupa masă, să vina adjutantul să-ți dea ținuta de oraș de la magazie!

-Tóvarăș copitan, nu dai permisie, pista mă-ta, eu… tot pleci!

****

Fiind în facultate, pe la prietenul și colegul meu de cameră Arpi, a venit mama lui de undeva de pe lângă Târgu Mureș. Colegul s-a dus de dimineața la cursuri și eu, cum eram liber până dupa amiaza, m-a rugat s-o însoțesc pe mama lui la magazin, să facă cumpărături pentru acasă. Am însoțit-o pe la toate cele patru etaje, cărându-i sacoșele cu de toate. La un moment dat, s-a oprit la un raion cu stofe, covoare ș.a. O întreabă pe vânzătoare:
– Lino Leano aveți?
– Ce!?
– Lino Leano!
– Mai tanti, zice tânăra vânzătoare, du-te d-ta la raionul de muzică, jos la trei!
– Nu Lino Leana chintec, Lino Leana de se pune la el pe jos la ciment!
– Ahaaa, linoleum! Du-te d-ta la fata aia blondă din dreapta!

Astept si alte intamplari haioase de la

Adrian Barbat, Adrian Enache, Alex Mazilu, Alexandru Marin, Andrei, Betivul de cuvinte, black-angel– Costel, BlogatuCalin Hera, Cati ca voi, Chinezu, Ciutacu, Codeus Costin Comba, George Serban, d-l Daju, artistul Marius LupuHoria Garbea, Horia Muntenus, Ioan Andoni, Ionuţu, Ionut Dumitru Marius Stefan Aldea, Mikael Eon, Mitrut Stanoiu, Moş Călifar, Mordechai, Nametii, Nelinistitu’ Adrian Voicu, nenea Cosmos, Quadratus, Simion Cristian, Tac’su, sir TrexelTeo Negura, Al 2-lea, Vania si nu in ultimul rand, Vlad.

si fetele,

Ada, Adina Hutanu, Ana Birchall, Ana Usca, nepoata-mii Ana-Maria din Craiova, Aurora Scarlet, Aurora Georgescu, Carmen, CellaCrina Dunca, crisatcross, cristal, CrocoditzaEla, amnesiacgirl, Fetita junglei, fetele de la Nametii fleurdulys, Gabi Mihaela, Gabitzu, Gabriela Savitsky, gmx, Geanina Lisandrufetelor de la thefashiongirls Gina, Innuenda, Lady Allia, isteata aia mica de Loredana, Lucia Verona ca m-a premiat, maminineta, Mana Ciutacu, Maria Postu, Matilda, Mesterul Manole, Mirela Pete, Oana, Primadona, Pucca, Roxana Iordache, Shayna, Sibilla, Simona IonescuScorpio, Stefi, Strumfita cu esarfa, Strumful, Theodora, Ciocolata cu piper, Yoana