‘Le muma-n cur, vrea toţ’ bani!

taranci

– Genicooo. Geniiică!
– Ce-i fă Ioană!
– Ia dă-te fă o ţâră la gard!
– Ei, ce-i?
– Auzâşi de Ion al Mării lu’ Pârţu că-l prinsă muierea cu Anişoara lu’ Tudoara lu’ Căţăl p’in fundu’ gradinii?
– Ce ţî fă?


– Să mă trăznească dacă-ţ’ mint!
– Ptiuuu, bătu-o-ar Dumnezău de destrăbălată, că asta a măi stricat şi casa Anii lu’ Măria lu’ Dovlete, că de cân’ a rămas văduvă, şede numa’ cu poalele săltate la toţ’ hojmăndrăii, duoaaamne iarta-mă, că vorbesc prostii la bătrâneaţă! Cum dracu’ o fi râmnit nărodu’ ăla de Ion la stricata aia, că are o mândreaţă de muiere!
– Lasa-i dracu’ de cebăluiţ’! N-az tu, fi-tu Vasâle-i acas’?
– Nu-i fă, să dusă cu-al mic la doptor că-i cam slăbuţ, nu prea mănâncă şi-i năsfiros foc la mâncare!
– Dracu’ ştie că şi-al fie-mii a mare, Măria, zâcea că-l duce la doptor că nu mănâncă si-i cârtav la mâncare, să-i dea ceva de poptă de mâncare.
– Dracu’ ştie fă, că noi cân’ ieream mici, ne loa ai noşti la sapă, la prăşit şi la copăit de porumbi, ba la sămănat şi treierat de grâu şi munceaaam… de ne lua dracii şi mâncam la făsui cu turtă şi ceapă şi zamă de varză şi ce mai aveam pe-acolo…şi ieream sanatoşi…Si ăstia, mâncă toate bunătăţâle şi-s bolnavi toţ’!Aşa-i fă, că noi cân’ ieream tineri, ne gândeam cum să muncim să ne facem şi noi un rost coloşa, s-avem şi noi…şi ăştia tinerii n-au gând nij de muncă nij s-asculte de părinţ’…uuumblă teleleu în toate nopţâle după cai verz’ pe pereţ’!
– Auz’, da’… ce-aveai cu fiu-meu?
– Păi…zâceam că dac-avea să mă-mprumute şi pe mine de niscai bani pân’ ce venea moşu’ meu din staţâune, că n-am să plătesc corentu’ şi vin ăia şi mi-l taie!
– N-are fă că-i sărac şi el c-a cumpărat săptamâna trecută un râci de purcel! De-al timp, dac’ o avea, îţ’ dă, da’ acu’ n-are!
– Ei! N-are, n-are, oş găsî ieu! ‘Mnă zâua!
– ‘Mnă zâua!
– Genicooo! Ia vino-ncoa’ muiere!
– Iote vin acu’! Ce-i omule?
– Ce vrea Ioana?
– Ce să vrea, vrea bani de la fiu-tău să plăteasca corentu’ că ăsta ie plin de bani!
– Ete-ai dracu’, ce la mine-i banga populară? De staţâune au bani da’ de corent n-au! Cân’ le-am cerut pe primavară cu-mprumut un sac de ţâment nu mi-au dat, căăă cică le trebe! Să să ducă tată la gineri-su că primeşte ajutoru’ ăla di la primarie! Ei, ‘le muma-n cur, vrea toţ’ bani!

Mic dictionar de gorjenisme
o ţâră – un pic
hojmandrăi – curvari, vagabonţi
a râmni – a râvni
cebăluiţ’ – oameni de nimic
năsfiros – năzuros, face nazuri
cârtav – bolnăvicios
coloşa -acolo
râci – porc jegărât