Concluzii din spital

Saptamana trecuta am fost privat de net din motive medicale: am fost internat la Sectia Cardiologie a Spitalului Judetean Targu-Jiu, motiv pentru care nici nu am mai postat pe blog si nu am raspuns la comentarii. Conditiile din spital? Aceleasi ca in marea majoritate a spitalelor din Romania: lipsa acuta de medicamente, bolnavii fiind nevoiti, desi li se retin lunar din salariu sume deloc neglijabile pentru CAS, sa vina cu medicamentele de acasa, iar mancarea, daca se poate numi asa, execrabila! In plus, fata de acestea, bolnavii sunt nevoiti sa suporte compania gandacilor de bucatarie ce roiesc peste tot!

La ultima internare aici, acum doi ani, puteai vedea in plus de toate acestea, lenjeria alb-galbuie, roasa sau rupta, nu de putine ori patata si necalcata. De data aceasta, m-a uimit lenjeria de un alb imaculat, calcata si apretata. Am aflat inca din spital ca spalarea lenjeriei se face acum “aci aproape”, la 310 km, in Capitala, zilnic la ora 09,30 plecand un transport de lenjerie murdara! Gugalind azi un pic, aflu ca inca din iarna, conducerea spitalului a hotarat externarea serviciului de spalatorie a spitalului, organizand o licitatie. Au participat la licitatie cinci firme: trei din judeţul Gorj, respectiv SC Turist Parc SA, SC Delta Soft SRL şi Debora SRL. Celelalte două firme interesate de a presta servicii de spălătorie pentru spitalul judeţean au fost: Image Service Prod Com din Bucureşti şi Titan Edilitara din Brăila. Castigatoarea, prin cea mai mica oferta a fost firma Image Service Prod Com din Bucureşti. Aceasta trebuie sa spele zilnic 1.200 de kilograme de rufe de la toate trei unitati spitalicesti din Targu-Jiu, aflate in locatii diferite, valoarea contractului este de 3,9 milioane de lei, fără TVA !

Se pare ca s-a recurs la o asemenea decizie de externalizare pentru ca utilajele din spalatoria spitalului erau invechite si mari consumatoare de apa si energie, iar innoirea acestora ar fi costat prea mult! Lucratoarele care deserveau spalatoria au fost trecute ca femei de serviciu, nefiind concediate. Acum se vorbeste de externalizarea serviciului de preparare a hranei pentru bolnavi. Sincer, nu stiu exact care este nivelul de alocatie de hrana pentru un bolnav pe zi, dar in tot cazul este o suma execrabila si nu stiu daca o firma privata, din acea alocatie… sa faca o mancare mai buna si suficienta pentru bolnavi (sa faci bici si sa mai si pocneasca!)!

Parerea mea sincera: prin externalizarea unor servicii din spitale se urmareste nu atat crearea unor servicii mai bune pentru pacientii spitalelor, cat atribuirea acestor servicii unor firme ale caror administratori sunt clientii politici ai actualei puteri!

Astept si parerea prietenilor mei: Adina Hutanu, Ana Birchall, Ana Usca, Ana-Maria din Craiova, Aurora Scarlet, Aurora Georgescu, Carmen, Cella, Fetita junglei , Gabitzu, Gabriela Savitsky, gmx, Irina Comba, maminineta,   Mesterul Manole, Mirela Pete, Shayna, Scorpio, Strumfita cu esarfa, Theodora, Alex Mazilu, Blogatu Costin Comba, Gorj News, artistul Marius Lupu, Marius Stefan Aldea, Nelinistitu’ Adrian Voicu , Teo Negura, Vania , Vlad, Gabriela Elena, Gorj Exclusiv