(Circula pe net)
Cititi materialul de mai jos si, poate, interpretati altfel, fara a va lasa manipulati de povestile triste expuse pe micul ecran de cativa locuitori ai zonei! Pentru cativa arginti, se lasa manipulati (cumparati), de catre cei care doresc „binele nevoiasilor”!
Cu cata naivitate se „pune botul” la ceea ce poate fi „pepita” celor care si-au dat acordul pentru acest proiect. Chiar nu realizati ca noi, poporul nu pupam nimic de acolo, ci doar cianuri pentru tot restul vietii???
Romania a pierdut in perioada 1952-1960 printr-o firma sovieto-romana cea mai mare rezerva energetica a tarii, 17.288 tone de uraniu. Gheorghe Gheorghiu-Dej s-a suparat foc, pentru ca sovieticii nu ne-au dat noua, utilaje pentru extragerea uraniului.
Politicienii de astazi vor sa dea unei firme canadiano-romane cu actionariat american, zacamintele de metale rare si pretioase de la Rosia Montana in schimbul locurilor de munca (praf aruncat in ochi). Participatia Romaniei in aceasta firma este de doar 20% si risca sa ajunga al 0,6% in urma ultimei majorari de capital, la care actionarul roman nu a putut participa. Statul urmeaza sa suporte cheltuielile de intretinere a barajului si a sistemelor de captare, monitorizarea emisiilor de acid cianhidric, pompare si tratare a apei pe o perioada nedeterminata, estimate la 12 milioane de euro anual. (…)
Statul roman ar primi 4% redevente pentru aur si argint. Presa vorbeste despre majorarea acestui procent la 6% prezentata ca o negociere reusita, fara se spuna ca in tari ca Africa de Sud redeventele pentru metale pretioase sunt de minim 20%.
In cele 200 de milioane de tone de minereu care se doresc a fi procesate cu cianuri la Rosia Montana, se estimeaza a fi 1,5 grame de aur pe tona de minereu si 11, 7 grame de argint pe tona. Daca nu vi se pare o exploatare rentabila aveti dreptate! Motivatia pentru acest proiect sta in metalele rare care insotesc zacamintele de aur. Vanadiu – 2500 grame pe tona, arseniu – 5000 grame pe tona, titan – 1000 grame pe tona, molibden – 10 grame pe tona, nichel – 30 de grame pe tona, crom – 50 grame pe tona, cobalt – 30 grame pe tona, galiu – 300 grame pe tona, germaniu – 20 grame pe tona, wolfram, molibden etc.
Daca punem aceste resurse in context mondial, realizam ca, practic, detinem o comoara a carei valoare este in continua crestere si unul dintre putinele lucruri care ne-a mai ramas, asistand la epuizarea resurselor de energie si nevoia dezvoltarii energiilor regenerabile, a panourilor fotovoltaice si turbinelor eoliene, descoperim ca prima criza cu care se va confrunta lumea nu va fi cea petroliera ci a metalelor neferoase.
Galiu, spre exemplu, care se gaseste la Rosia Montana in cantitati de 300 de ori mai mari decat aurul, este folosit in fabricarea panourilor fotovoltaice si pretul actual este de 900 de dolari pe Kg. Utilizarea lui va creste pe masura ce tehnologiile vor fi perfectionate si rentabilitatea energiei solare va creste cu scumpirea petrolului.
26% din resursele de cupru extractabil din scoarta Pamantului s-au pierdut deja in gropi de gunoi. Inchiderea minei de cupru de la Rosia Poieni pentru a se face loc RMGC a dus la disponibilizarea a sute de muncitori, de care oficialii Gold Corporation nu isi aduc aminte cand fac calculele locurilor de munca.
Din anumite informatii, in contractul de concesiune secretizat (de ce secretizat???) se spune ca orice metal in plus recuperat intra in beneficiul celui care exploateaza zacamintul. Falsa desecretizare trambitata de Traian Basescu nu a facut lumina asupra acestui aspect.
Turcia, Cehia, Grecia, Costa Rica, Germania, Argentina, Filipinie au interzis mineritul cu cianuri (de ce guvernantii nostrii permit ?!).
Parlamentul European a cerut Comisiei Europene interzicerea acestei tehnologii de minerit pana la sfarisitul anului 2011. Aduceti-va aminte de accidentul de la Baia Mare de acum 10 ani. Ungaria l-a considerat cea mai mare catastrofa dupa Cernobal. Statul roman are de platit circa 200 de milioane de dolari despagubiri.
La Rosia Montana ar urma sa se foloseasca aproximativ 1.561.000 tone substante periculoase, dintre care 84.000 tone de cianura in cea mai mare cariera cu crater deschis din Europa si cel mai mare baraj, inalt de 185 m. Ganditi-va la efectele pe care un posibil accident le-ar avea asupra Deltei Dunarii, un ultim bastion european pentru protejarea biodiversitatii.
Rosia Montana este unul dintre siturile cele mai bogate in resurse de patrimoniu cultural ale Romaniei, cuprinzand intr-un teritoriu intins pe cca. 650 ha 50 monumente istorice clasate, dintre care 7 desemnate ca monumente de valoare nationala si universala. De asemenea, patrimoniul cultural de la Rosia Montana este recunoscut si prin Planul de Amenajare a Teritoriului National.
Acest statut juridic de protectie plaseaza Rosia Montana inaintea multor orase ,prin numarul si valoarea monumentelor istorice si pe primul loc intre asezarile rurale ale Romaniei.
Conform legii, protejarea si punerea in valoare a acestor valori instituite reprezinta lucrari de utilitate publica, de interes national.
Academia Romana, Casa Regala, ICOMOS (Comitetul International al Monumentelor si Siturilor), ca organizatie expert a UNESCO, Ad Astra, Alburnus Maior, ONG-uri din Romania si internationale, numerosi experti, institutii, studenti si cercetatori romani din strainatate (RSSA, LSRS) recomanda si sustin includerea Rosiei Montane in Patrimoniul UNESCO.
Constatam ca rusinea de a fi roman si lipsa de reactie a romanilor in fata nedreptatilor a fost indusa de aceleasi televiziuni, la care cascam gura prostiti si care astazi sunt complice la cel mai mare jaf din istoria poporului roman.
Pentru faptul ca citesti acest e-mail, este dovada ca te afli printre putinii care au rezistat campaniei de dezinformare in care au fost angajate televiziunile sau alte mijloace de aburire nationala, de aceea iti solicitam implicarea nu doar ca simplu semnatar, ci ca militant, sa faci cunoscut adevarul despre proiectul minier de la Rosia Montana.
Cat te-ai folosit tu pana acum din ceea ce au praduit astia din ce se acumulase in economie???
Mai tii minte cum Dan Iosif vindea discretionar in Italia comorile noastre, artefacte, bratarile de aur de mii de ani si totul mana in mana cu mafia???
Pana cand nu reusim sa ne alegem un conducator cu frica de Dumnezeu, e mai bine sa lasam totul neatins si, daca vor aparea tehnologii noi de exploatare, atunci vom putea sa ne bucuram de acele bogatii pentru care strabunii nostri si-au varsat sangele…, sfintind pamantul asta pe care noi, nu numai ca nu-l aparam, ci il spurcam cu cianuri…
incertitudini — 1 februarie 2012 @ 12:20 pm
Mulțumesc, Nea Costache!
Anda — 1 februarie 2012 @ 12:29 pm
Nu sunt nici pro, nici contra proiectului, dar nu pot sa nu ma gandesc ca pacatoasa asta de cianura este folosita in 90% dintre exploatarile de aur din toate colturile lumii, ca e aprobata de UE si ca e considerata cea mai moderna tehnologie de extractie a aurului. Cred ca ne putin de gandit, nu? Asta-i parerea mea. Multumesc.
bogdan — 1 februarie 2012 @ 1:45 pm
Nea Costache, iti multumesc pentru efortul pe care-l faci. Din pacate lucrurile in lume si in tara merg asa cum merg. Dar asta nu inseamna ca articolul dumitale si comentariul meu nu inseamna nimic. Cat despre RM… sarmanii aia s-au lasat cumparati pe 3 arginti uitand ca nu e vorba de Rosia Montana – localitatea lor de bastina, ci de niste zacaminte NATIONALE. Adicatelea NU DOAR ALE LOR….
Sa le fie rusine! Si aia mari – pe sume mari – si aia mici – pe sume mici – se bat sa vanda resursele tarisoarei asteia…… Opri-li-s-ar in gat cuvintele si usca-li-s-ar cerneala in stilouri!
Înarmare până-n unghii? « • Gabriela Elena • — 1 februarie 2012 @ 3:44 pm
[…] Savitsky, Link-Ping, Motanul, Hidalgo, Cosmin Stefanescu, Klausen, Rokssana, Flavius Obeada, Nea Costache, Like this:Like9 bloggers like this […]
costache — 1 februarie 2012 @ 3:52 pm
@ incertitudini: pentru putin!
@ Anda: Nu se pune numai problema cianurei care poate avea un efect catastrofal asupra omului si mediului, ci si faptul ca acest zacamant este exploatat in detrimentul statului roman. Nu stiu daca chiar 90% dintre uzinele de preparare a aurului din lume utilizeaza metoda cianurarii, dar aceasta este metoda cea mai rentabila.
Băimărenii de la Lorechim (dr. ing. Jack Goldstein, ing. Gabriel Duda, Liana Oşanu, Lidia Ionescu, Loredana Năftănăilă dr. ing. Vasile Coman şi dr. ing. Corneliu Pop) au perfecţionat şi brevetat o tehnologie de extragere a aurului şi argintului din reziduuri miniere prin metode nepoluante, care utilizează tiosulfatul de sodiu şi care exclude tehnologiile pe baza de cianuri. Deşi eficientă, unii spun că tehnologia nepoluantă e puţin mai scumpă decât cea prin cianurare, însă poate ar trebui luat în calcul şi riscul de mediu, ţinând cont de precedentul din anul 2000.
Metoda specialistilor romani este ignorata de catre RMGC, acestia fiind interesati de profitul cat mai mare al exploatarii aurului romanesc. Pe plan mondial mai exista o alta metoda complet nepoluanta, respectiv lesierea aurului folosind anumite bacterii, metoda folosita de putin timp (cativa ani) la sapte exploatari din lume.
Ca o completare, metoda cianurarii este folosita la prepararea aurului de peste 150 de ani, bine inteles, tehnologia fiind mai performanta in zilele noastre.
@ bogdan: Nu numai unii locuitori ai RM s-au lasat cumparati pentru realizarea acelor clipuri plangacioase si manipulatorii ale RMGC, ci si televiziunile, care le promoveaza si transmit.
Pana si Trustul Intact (Antenele) al familiei Voiculescu, ai caror angajati de la Antena 3 au prezentat deseori filme impotriva Proiectului Rosia Montana, au incheiat contracte de difuzare ale clipurilor RMGC. Despre asta am scris aici: https://www.neacostache.com/2011/11/13/banii-n-au-miros-nici-pentru-trustul-intact/ .
Blestemele pentru aia marii sunt prea mici!
Emil Vulcanescu — 1 februarie 2012 @ 8:48 pm
Nea Costache
Felicitari pentru postare. Sa stii ca Anda ii o „postaca” platita de RMGC.
Cianura inseamna MOARTE , efectele imediate sunt caderea parului, dintilor , cancer al pielii , imbatranirea prematura si… multe altele.
Consilierii din Rosia Montana au votat in consiliu ca zona este monoindustriala si singurele activitati ce pot avea loc sunt cele legate de minerit ! ! ! Oare de ce ?
Sa fiti iubit…
Cu stima Emil
costache — 2 februarie 2012 @ 7:46 am
@ Emil Vulcanescu: Domnule Vulcanescu, zone monoindustriale exista multe in tara. Dupa disponibilizarile repetate din minerit, multe multe localitati miniere au ramas aproape pustii, iar cei ramasi traiesc de pe o zi pe alta, din furtul de fier vechi de pe la fostele intreprinderi miniere. Stiu ca si cei din RM au aceeasi soarta dupa inchiderea exploatarii dar solutia ca acestia sa aiba un loc de munca nu este exploatarea zacamantului prin cianurare, in detrimentul statului si poporului roman. Statul roman nu se implica pentru ca in aceste zone defavorizate, inclusiv RM, sa se investeasca si in alte domenii, pentru a creea locuri de munca.
Emil Vulcanescu — 2 februarie 2012 @ 11:18 am
Nea Costache
Am fost la Rosia Montana , ii o zona foarte frumoasa , acolo se poate face agroturism , se pot creste animale , se pot valorifica fructele de padure , se pot face partii de schii , acolo iarna incepe in noiembrie si se termina in aprilie DAR nu se doreste de catre guvernanti.
Eu am vazut consecintele exploatarii aurului pe baza de cianuri cand functiona mina de la Baia de Aries. CIANURA = MOARTE
Am incredere in UDMR (sper sa nu ma insel) ca nu vor da avizul de mediu pentru inceperea exploatarii.
Sa fiti iubit…
Cu stima Emil
…de cuplu… | Raza mea de soare — 2 februarie 2012 @ 11:58 am
[…] Hera, Flavius, Gabriela Savitsky, Haicasepoate, Lunapătrată, Mirela Pete, Madi si Onu Blog, Nea Costache, Noaptebunacopii, Teo Negură, Trilema, Vania, Zamfir Pop, Ulise al II-lea Toate […]
costache — 2 februarie 2012 @ 1:13 pm
@ Emil Vulcanescu: Asa este, nu se doreste de catre guvernanti dezvoltarea zonei si creerea de locuri de munca prin alte mijloace, decat prin redeschiderea exploatarii de catre RMGC pentru interesul lor. Si eu sper ca ministrul mediului al UDMR sa nu dea avizul de exploatare. De altfel, nici maghiarii din Ungaria nu sunt de acord ca de langa ei sa-i mai pandeasca inca o data o catastrofa ecologica prin poluarea cu cianuri! Multa stima!
Emil Vulcanescu — 2 februarie 2012 @ 2:09 pm
Nea Costache
Am fost si la RMGC si am vazut si mostrele extrase din munti , ce se scrie in articolul pe care l-ati postat ii numai jumatate de adevar , zacamantul ii mult mai bogat !
Guvernantii nostrii pe langa faptul ca vor sa distruga si „galeriile romane” , galerii care intentionat nu au fost trecute in patrimoniul UNESCO, vor sa vanda pe bani de „cribite” acest zacamant.
Sa fiti iubit…
Cu stima Emil
PS In sterilul aflat acolo se gasesc 1.5 grame de aur pe tona.
România, încotro? « Gabriela Savitsky — 2 februarie 2012 @ 2:51 pm
[…] Teo Negură, Blogulise, Raza mea de soare, Idem, Nea Costache, VizualW, Schtiel, G1b2i3, Filumenie, Zamfir Pop, Share […]
Cantemir — 2 februarie 2012 @ 8:30 pm
…si alt adevar, mai crud:
E oficial! Romania are numai 19 milioane de locuitori:
http://camarasdelumini.wordpress.com/2012/02/02/romania-are-numai-19-milioane-de-locuitori/
Zina — 3 februarie 2012 @ 12:19 pm
Am realizat, nea Costache, am realizat, da’pe noi nu ne întreabă nimeni ce părere avem… Nimeni dintre guvernanți, desigur.
Ovi — 3 februarie 2012 @ 1:30 pm
Statul Roman ar trebui sa prospecteze singur Rosia Montana si sa nu mai atraga nu stiu ce investitor! Trebuie sa invatam sa ne descurcam singuri si ceea ce producem la noi in tara sa ne produca si noua profit nu tot strainilor!
virusverbalis — 4 februarie 2012 @ 8:15 am
Nea Costache, stii mai bine situatia de-acolo..In tot cazul,D-zeu cu mila..Atata ne-a mai ramas..
Scrisorile-şi revendică parfumul « • Gabriela Elena • — 5 februarie 2012 @ 12:37 am
[…] G1b2i3, Lili, Ragnar, Madalina, Motanul, Roscata, Aurora, Marin, Cris-Mary, Tu1074, Calin Hera, Nea Costache, Madi si Onu, Cosmin, Costin, Cristian, Flavius,Geocer, Gina, Altcersenin, Like this:LikeOne […]
Teo Negura — 5 februarie 2012 @ 5:06 pm
Exact, despre uraniu e vorba. Aurul e un paravan, nu cantitate neglijabila, dar un paravan. Uraniul mai ales si alte metale rare sunt miza.
Murilo — 24 februarie 2012 @ 2:10 am
unguras spune:DA SI NOI AM VREA SA VEDEM BISERICA SI PROGRAMELE LIVE.LA NOI NU AVEM ISERICA ROMINA DECIT LA 150KM, si am putea sa ne vedem si msuiatle unchi si verisorii cu aceasta ocazie.DACA AR FII MAI APROAPE MUNTELE SIONULUI DE NOI AM MERGE TOTDEAUNA. MULTA PACE DANIEL SI ANNAMARIA UNGURAS
VIATA IN ACVARIU . AQUARIUM BARCELONA - Zinnaida — 5 aprilie 2013 @ 12:27 pm
[…] invit să citească și vă invit să-i citiți pe: Maricica, Max Peter, Melly, Mirela Pete, Nea Costache, Neuronu’anchilozat, Pato Basil, Pavel Arcană, Ramona-Dojo, Rokssana, Roșcata, Shayna, […]
Felicia — 20 mai 2013 @ 2:49 am
E trist faptul ca decid anumite persoane pentru noi toti, asta in pofida faptului ca nu toti am fost de acord cu punerea lor in functie. Ce putem face, nu ramane decat sa ne rugam ca cei care iau deciziile vor fi impartiali sau, mai bine spus, se vor gandi la binele tuturor.
VIATA IN ACVARIU . AQUARIUM BARCELONA | Zinnaida — 3 aprilie 2014 @ 8:25 pm
[…] invit să citească și vă invit să-i citiți pe: Maricica, Max Peter, Melly, Mirela Pete, Nea Costache, Neuronu’anchilozat, Pato Basil, Pavel Arcană, Ramona-Dojo, Rokssana, Roșcata, Shayna, […]