În dimineta aceasta, m-am sculat bulversat, cu liniştea mea interioară făcută zob din cauza unui vis repetat de nenumărate ori în decursul celor cinzecisipatru de ani de viaţă, dar care, de abia în dimineaţa aceasta mi l-am amintit. E un vis care se repetă de fiecare dată cu aceleaşi amănunte, devenite deja un şablon. De data asta, azi-noapte, s-a mai adăugat ceva, probabil acel ceva făcându-mă să mi-l amintesc pentru prima dată.
E o casă care, nu ştiu unde este aşezată şi cum arată la exterior, dar, fiecare ungher îl cunosc în amănunţime. De fiecare dată, descui cu cheia ce o port în toate visele mele în buzunar, poarta unui gard înalt, zidită din piatră mare, de râu. O alee lungă, din dale mari de beton, străjuită de o parte şi alta de castani mari, totdeauna înfloriţi, cu ronturi de flori, duce la o uşă mare, dublă, cu tăblii de stejar, frumos sculptate. De-o parte şi alta a uşii sunt tufe mari de regina-nopţii.
De fiecare dată, descui uşa cu aceeaşi cheie pe care , de fiecare data o mut în interiorul uşii, şi, intru într-un coridor lung, străjuit pe dreapta de mai multe ferestre cu perdele albe, transparente, prin care se văd ghivece de flori, iar pe stânga, cu şase uşi înalte din stejar lăcuit. Deschid prima uşă, ştiind dinainte că acolo se află bucătăria, o bucătărie simplă, rustica, cu o sobă din cărămidă, cu plită, la gura căreia este o cutie de tablă cu câteva lemne de foc, scurte. La fereastră este o masă acoperită cu o faţă de masă albă, cusută de mână, cu flori colorate, şi patru taburete de bucătărie. Într-un colţ, un pat vechi, învelit cu o velinţă ţesută în război, de sub care se vede un cearceaf, pe marginea căruia se vede o dantelă mare, îngălbenita, făcută cu igliţă.
Lângă pat, pe un scaun, e o găleata plină-ochi cu apă, totdeauna proaspătă şi rece, acoperită cu un capac din lemn, subţire, şi o cană de pământ. Întru întotdeauna în acea bucătărie, mă aşez pe pat şi beau însetat, dar încet, o cană cu apă. Pe un perete, fixată cu pioneze, e o carpeta cusută de mână, cu arnici colorat, cu un bărbat şi o gospodină, iar în partea de jos scrie: ” Plăcinte şi cozonac, barbatelului să-i fac " Patru camere sunt mobilate diferit, la fel de fiecare dată, pe jos sunt covoare mari ce acoperă podeaua, însă pe mobilier, este un strat gros de praf. Intru în fiecare cameră, dau cu degetul pe capul unui studiou sau masă, lăsând o urmă curată. În fundul coridorului este o masă cu ghivece de flori şi o găleată plină cu apă şi o cană, tot de pământ.
În stânga este uşă ce dă spre ultima cameră, de data asta goală, cu pereţii şi tavanul plini de igrasie, de pe care se prelinge apă. Ştiu de fiecare dată, că, în dreptul camerei respective, sunt câteva ţigle sparte şi plouă prin acoperiş. Privesc puţin din uşă apoi o închid, iau găleata cu apă şi cana de pământ şi ud toate ghivecele de flori, până la uşă. Las găleata în spatele uşii, trag cheia din uşă şi ies, nu înainte de a încuia uşa de la intrare şi poarta. În bucătărie, de data aceasta, în visul de azi-noapte, am găsit-o pe mama, ( moartă acum 27 de ani la numai 49 de ani) îmbrăcată cu un capot vechi, decolorat, de a cărui existentă şi uitasem, cu un ceaun de fontă în care bolborosea mămăliga, pe plita în care duduia focul. Pe masă erau trei farfurii şi trei linguri iar în mijloc, un fund mare de lemn.
"Cheama-l pe taică-tău la masă că-i gata imediat”. În prima cameră, aşezat pe un scaun, la masă, tata, cu ochelarii pe nas, citea un ziar. A murit acum aproape doi ani, la vârsta de 82 de ani. Şi acum, in vis era bătrân, ca în ultimii ani ai vieţii. "Hai tată, ne cheamă mama la masă!” ,i-am zis eu. Am inspectat rapid toate camerele şi am rămas mirat că, de data aceasta, peste tot, praful fusese scuturat şi şters iar florile, udate.
Mă întorc, şi în dreptul uşii deschise a bucătăriei văd pe mama şi tata, şezând la masă, unu-n faţa altuia, cu mămăliga aburindă-n mijloc, fără să mănânce, aşteptându-mă pe mine, ea încă tânără, cu părul negru în cap iar el bătrân, cu mâinile tremurandu-i. Nu intru la ei, ci ies din casă, de data asta fără a mai închide uşa şi poarta, cu sufletul împăcat că de data asta şi în casa mea locuieşte cineva. M-am sculat cu regretul că nici măcar nu i-am sărutat, nu le-am spus cât de mult îmi lipsesc şi nici măcar nu am stat să mănânc cu ei la masă si sa stau de vorba cu ei. Am ieşit din casă împăcat cu mine, cu sentimentul că ŞTIU că în CASA MEA DIN VIS mă aşteaptă cei dragi şi ACOLO mă voi întoarce ODATĂ, mai devreme sau mai târziu.
Barbosu Eugen — 6 iulie 2008 @ 9:40 pm
Realitatea asta e o tarfa; eu de fiecare data cand visez cu tata (mort din 1994), il visez ca ar fi baut, desi nu obisnuia sa bea tot timpul si chiar nu merita sa fie tinut minte asa; majoritatea amintirilor cu el sunt placute, si totusi cand il visez…sper sa nu il gasesc asa pe lumea de dincolo, dar cine stie, poate bea de necaz pe lumea cealalta pt. ca nu-i place de mine ce fac in lumea asta 🙂
SIBILLA — 8 iulie 2008 @ 1:08 am
Nea Costache, o surpriza placuta ca intotdeauna ! Multi ani inainte va doresc, cu sanatate si multe impliniri… pai sunteti tanar ca bradul si in floarea varstei 🙂 Eu, in zapacenia si nemurirea mea, sibilina dilie cum sunt, la 38 de ani ma consider copil, va sa zica nu-mi neg naivitatea si zvacnetul , zic si eu ca Octavian Paler ” cred ca nu am sa ma maturizez niciodata ” 🙂
In scoala, am avut sansa sa studiez interpretarea viselor in viziunea lui Freud si Yung, nu m-a multumit tot ce am descoperit, apoi m-am pornit de una singura pe taramul cercetarii mitologiei, apoi a datinilor si suuperstitiilor, pe viu cum s-ar spune, e o placere si o provocare sa asculti povestile si intelesurile gasite de batranii nostri… mai apoi am constatat ca eu am niste vise cand ciudate, cand interesante, am si capatat eu elan intr-u timp sa ” urmaresc ” cursul micilor mele incercari de a le interpreta… e o lume fascinanta.
Mai citisem si despre existenta unor lumi paralele si, cate si mai cate. Cred ca toti avem o casa a nostra in vis, o straduta a nostra in vis, un zbor anume al nostru… sa fie dorinta si dorul dupa cei dragi, sa fie mai mult decat atat…. Ce stim insa e ca trupul putrezeste, sufletul e nemuritor, oare de acolo unde sunt cei demult plecati surad incercarilor noastre de a gasi raspunsurilor intelegere, la fel cum poate si ei au facut-o ? Mai sunt si acele vise ce contin alt gen de informatii, acele ” amintiri din viitor „, actorii sunt fiinte inca in viata, semne, simboluri, trairi, gasim intelesuri abia dupa ce fapte, evenimente se vor fi petrecut deja… poate ca nu avem capacitatea de a intelege sau o avem si nu o stim inca folosi, cine stie…
Mi-a placut mult povestirea, tare mult, un povestitor cu har stie sa capteze interesul si zambetul cititorului, felicitari !
O saptamana bogata in zambete si impliniri va doresc si, cer scuze ca va vizitez numai noaptea , zasai ca zapacita ca mine never 😉
respecte si pretuire,
Sibilla
costache — 8 iulie 2008 @ 9:02 am
Multumesc de aprecieri Sibilla, esti draguta, dar floarea varstei mele incepe incet sa se ofileasca desi sunt ancorat puternic in copilarie. Si eu iti doresc o saptamana frumoasa si pura, asemeni sufletului tau.
Oana — 8 iulie 2008 @ 3:25 pm
Frumos povestit visul, eu nu as avea rabdare, sunt mai repezita. Cand am scris Colectionarul de Vise, am evitat pe cat se poate sa spun ce viseaza, asa ca am dat in alte alea. Ma rog, visele lui se legau de multe vieti anterioare care se intelegeau din alte povesti. A, iar bat campii. Ideea era ca atunci as fi avut nevoie de cineva cu rabdare care sa descrie un vis asa frumos. Dar niciodata nu e prea tarziu.
crisatcross — 9 iulie 2008 @ 7:05 pm
Am intrat intru totul in atmosfera acestui vis, care a calma si primitoare ca o casa parinteasca. Asteptam sa ne reintalnim cu cei dragi, dar speram sa nu ne zoreasca nimeni.
costache — 11 iulie 2008 @ 8:31 pm
Pt. Oana si crisatcross: aprecierile voastre ma onoreaza. Va multumesc.
RasFaTzaTa — 19 iulie 2008 @ 1:40 pm
Super thare qm ai povestit visu`..park eo am trait acest vis.. 8-> ft frumos.. 😉
Neruna — 14 august 2008 @ 11:03 pm
M`au trecut fiori cand am citit acest post … si eu am un vis, un vis care se repeta, un vis care e mereu si mereu acelasi. Fac aceleasi lucruri, exact la fel si nu pot schimba absolut nimic. Ma opresc la o usa … si .. ma trezesc … mereu imi doresc sa vad ce e dincolo … dar .. sper sa nu aflu atat de tarziu 🙁
Vali — 8 septembrie 2008 @ 3:26 am
…casa dvs. din vis seamana uimitor cu casa mea parinteasca.M-au napadit amintirile si lacrimile, brusc. Parintii mei au plecat la cele vesnice iar eu la …curu pamantului(Australia), cum ar fi spus mama mea. Am gasit intamplator aceste pagini din care mi-am hranit sufletul.Va multumesc.Nu mai pot scrie acum,mi se invalmasesc prea multe in minte si in suflet…Promit ca revin.
Dumnezeu sa va ajute!
costache — 8 septembrie 2008 @ 8:50 am
@ Neruna:Ma bucur ca ti-a placut povestirea mea.
@ Vali: Ma bucur ca ti-am readus in memorie casa parinteasca si parintii disparuti. Atunci cand nu mai sunt, noi, fii lor, ne gandim cu nostalgie despre ei, punand in noi, toata dragostea stransa intr-o viata intreaga. Te astept pe blogul meu oricand ai un ragaz. Iti urez tot binele din lume, multa sanatate, prosperitate si fericire, alaturi de cei dragi.
maminineta — 12 decembrie 2008 @ 8:52 am
Mi-au dat lacrimile..parca se repeta aceleasi scene la toti,aceasta era copilaria noastra,si imi pare rau ca fata mea nu are asemenea amintiri.
Era simplu,totul era simplu si ne simteam asa de bine.
Andrei Ciortan — 24 ianuarie 2009 @ 2:13 am
Foarte frumos articolul ..am ramas fara cuvinte
marius aldea — 2 februarie 2010 @ 1:15 am
multumesc pentru povestea-vis, nea costache,
desigur, intelepciunea varstei va tine „calm”,
pe cand „rautatea” varstei mele ma tine nervos si revoltat.
noapte buna sa aveti!
va salut.