– Culcă-te acu’, ‘mi zîsă Măria după ce-m’ făcu o frecţie cu gaz. Pînă dimineaţa-ţ’ trece!
Mă-nveli cu cerga pînă su’ bărbie, să uită-ngrijorată la mine, şi-m’ pusă dosu’ pălmii pe frunte.
– Hai că-ţ’ măi trecu ferbinţala! Te măi doare aşa rău picioru’?
– Nu măi mă doare, minţîi io, aproape de loc!
– Culcă-te că ieu măi stau o ţîră, măi am ceva de lucru!
Mi-era somn. De trei zîle mă durea un picior de mă săca la suflet., şi asta sara, sîmţam aşa, slăbeală de nu mă mai ţîneau picioarele. Pleoapele-mi ierau grele. Mă lo somnu’, un somn cu vise multe, fără nici o noimă, de om bolnav. Mă trezîi într-un tîrzîu, cu cămaşa lipită de mine de sudoare, ud leoarcă.Deschisăi oichii. Aşezată pe-un scaun lîngă lambă, cu oichelarii făr’ o toartă, petrecuţ’ c-o aţă după gît, asezaţ’ pe varfu’ nasului, cîrpea o camaşa de-a mea, măi veiche. “Săraca de ia, ce-a măi îmbătrînit”, gîndii io, sîmţînd pentru ia o milă fără margini. “N-a măi rămas nimic din fata de-acu’ 55 de ani pe care-o loasăm la nici opt’şpe ani. Ce vorbesc de ia, ieu oi fi mai breaz?” Zîmbii în colţu’ gurii: ”Io cum dracu’ oi fi? Ia, un moş ramolit care abia-şi măi tîrîie picioarele! Îs cu un picior in groapă! Măcar să mă ia Dumnezău pe mine măi întîi, să n-apuc s-o vad pe ia, mai rău decît mine!”
Pleoapele-mi căzură grele şi mă fură somnu” iară. Ca p’in vis, sîmţîi pe frunte palma aspră a Mării, un oftat prelung, din rărunchi al iei, suflatu’ iei in lambă şi-apoi o sîmţîi intrand su’ cergă, lîngă mine-n pat,în timp ce focu’duduia-n sobă.
O rază de soare ce trecea pe su’ un colţ al perdelii lăsate, mi-atinsă o pleoapă. Ferii capu’ oleacă-ntr-o parte. Deschisăi oichii şi privii înspre fereastră. O dîră de lumină străbătea aeru’ încăperii şi să oprea alături de obraz, pe perină. Privii cu luare aminte colţu’ perinii, pe care iera cusut cu arnici roşu, un trandafir mare, roşu. Mi-era cunoscută perina cu trandafiru’ de pe ia. Privirea-mi căzu iară pe perdeaua de la geam, luminată pe dinafară de razele soarelui de dimineaţă. În partea de jos atîrnau ciucuraşi făcuţ’ de mama cu ingliţa. Pe perete iera covoru’ de lînă ţăsut de mama-n război, cu chenar pe margine şi romburi mari, întretăiate, roşii, negre, galbine şi albastre, pe mijloc. De cîte ori nu-m’ plimbasăm deştiu pe conturu’ rombului, părînd că eu, atunci le desenam? Din negura timpului răsar amintiri uitate. Doamne, ce dor mi-era de trandafiru’, perdeaua şi covoru’ cu romburi, toate făcute de mîna mamii!
Scosăi de su’ cergă mîna şi vrusăi să simt ţesătura aspră de lînă. Rămăsăi mirat cînd, desenînd pe covor, văzui mîna unui copil, mîna pe care o privisăm cîndva de nenumărate ori, şi-mi păru cunoscută. Era…mîna MEA! Cuuum? Nu, nu să poate! Zvîcnii din picior, aruncînd cerga-ntr-o parte. Pe cearceafu’ alb, aspru, din pînza rară, văzui un picioruş mic, de copil, cu un crac de izmăuţă subţîre , din stambă, ridicat mai sus de genunchiu’ pe care iera o zdrelitură c-o zgaibă ce iera gata să pice. Privii laba picioruşului cu deştuţe mici, pe care credeam că le uitasam. Ierau ale mele! Pipăii cu palma creştetu’ capului, şi-n locu’ părului rar, alb şi subţîre, sîmţîi un păr scurt, aspru ca glaşpapiru’, de-abia răsărit. Dusăi apoi mîna la faţă: nu mai sîmţîi musteaţa albă şi barba nerasă de-o săptămînă, ridurile pronunţate de pe frunte şi faţă, sîmţîi o faţă cu pielea fină, de copil. Nu să poate, cum aşa? Sării ca un arc în mijlocu’ hodăii, cum nu credeam c-aş mai putea face vreodată şi m-apropiai de uşă. Barba-mi venea de-asupra clanţei uşii, pe tocu’ căreia ierau scrijelite cîndva de mine trei linii, să văd cît cresc. Ridicai capu’ şi văzui oglinda, c-o aţă petrecută prin gaură, agaţată de-un cui în perete, prea sus să mă pot vedea-n ia. Tîrîi scaunu’, scrijelit de mine cu-n cui (şi-mi amintesc bine cînd), îl pusăi su’ oglindă, mă săltai în picioare pe iel. Din oglindă mă privea oichii de-un albastru clar, ai unui copil cîrn şi ureichile mari, cam clăpăuge Stiam acel chip, ieram EU! Sării de pe scaunu’ care să răsturnă cu zgomot în urma mea, ş m-aruncai în picioare, în vîrfu’ patului, dînd un chiot puternic.
S-auzîră paşi repez’în tindă şi uşa să dădu-n lături cu putere:
– Ce să-ntamplă dragu’ mamii?
Vocea caldă pe care-o mai auzam uneori în vis, mă sfredeli-n inimă. Ramăsăi mut de uimire: în prag iera mama, tînără, frumoasă, cum cu greu mi-o aminteam, ingrijorată şi cu dragoste-n glas. Sării din pat şi-i cuprinsăi picioarele cu braţele, lipindu-mi faţa-n poala ei, izbucnind in hohote nestăvilite de plîns. Mă lua-n braţe,, sărutîndu-mi de nenumărate ori oichii plînşi, apoi s-aseză pe pat, mîngîindu-mi obrajii năclaiţ’ de lacrimi.
– Nu măi plînge puiu’ mamii, visaşi urît, nu măi plînge! De ce plîngi, dragu’ mamii?
– De-ai şti cît de dor mi-a fost de matale mamico… Cît de dor!
– …Ca nu m-ai măi văzut de mult, tooomnai de asară!
– Da, de-asară, da’ parc-ar fi trecut o viaţă, zîsăi io suspinand p’intre lacrimi.
– Hai nu mai pînge, ieşti de-acu’ băiat mare, ce dracu’! Hai, gata, îmbracă-te ca-i tîrzîu şi trebuie să plecăm, ne-asteaptă tată-tău!
– Tata? Tata? Unde? Unde-i tata? Unde-i mamă tata?
– Unde să fie, afară-n curte! Ne-aşteaptă să plecăm!
Dădui să ies repede afară să-l văd pe tata da’ mama mă opri:
– Stai mă copile, îmbracă-te!
– Nu mă-mbrac, merg şi-aşa, zîsăi io grăbit să-l văd şi pe tata.
– Bine, hai şi-aşa, do’r nu ne vede nima! Suntem do’r noi, sînguri!
Ieşii din casă ţînînd-o pe mama de mînă, trăgînd-o să să grăbească, să-l văd pe tata. Sării fără să păşesc ale trei trepte ale tindei şi-mi îndreptai privirea spre poartă. Îl văzui! Îl văzui pe tata! Iera tînăr, cu păru’ şi musteaţa neagră, drept, negîrbovit. Îi dădui drumu’ mînii mamii şi-alergai într-un suflet spre tata, hohotind de plîns. Mă văzu, deschisă larg braţele şi mş cuprinsş, ridicîndu-mă-n braţe, la piept. Îi sărutai faţa proaspăt bărbierită, dată cu spirt, sîmţîndu-i mirosu’ uitat, bărbatesc, de spirt amestecat cu tutun. Nu mă măi satur să-i pup mustaţa, obrajii, fruntea, umplîndu-i faţa de lacrimile mele.
– Ce dor mi-a fost de matale tăticule,de-ai ştii cît de dor…
– Ce tot plîngi mă atîta,că nu ieşti muiere! Hai că-i tîrzîu!
Ieşirăm pe poartă, mă loară de mîni, ieu ţînîndu-i strîns, să nu-i mai pierd niciodată. Din cîn’ în cîn’, ridicai picioarele-n sus, rămînînd atîrnînd de iei. Ne-ndreptăm spre pădure, pe-un drum de care. Intrăm în pădurea de stejari bătrîni, pe acelaş drum de care, de-asupra noastră, crecile groase, împleticindu-se-ntre ele. Ţopăi fericit între ei. Nu mi-e urît de umbra rece a frunzelor ce formează un tunel de-asupra noastră. Simt că mi-e frig, urît şi frică şi din tunelu’ de creci şi frunze, zăresc o poiană luminată de soare. Îi trag dupa mine s-ajung mai repede-n poiană. Intrăm în poiană şi sunt fericit, mînile-mi simt căldura mînilor lor, sunt brusc inundat de o mare de lumină şi verdeaţă, şi dragostea lor, multă dragoste mă-mpresoară.
Măi simt ca p’in vis, lumînarea ce-o aud sfîrîind în pumnu-mi strîns de doo mîni mici noduroase, bătrîne, şi măi aud hăăăt-departe, plînsu’ potolit al băbuţî’ mele, Măria. Apoi, NIMIC!
gmx — 11 iulie 2009 @ 1:47 pm
Nu stiu ce as putea spune, nu imi gasesc cuvintele. Iarta-ma daca de data asta nu comentez povestea ta dar este din cauza lacrimilor..
costache — 11 iulie 2009 @ 3:11 pm
@ gmx: nu e nici o problema, principalul este ca ti-a placut
Florin Puscas — 11 iulie 2009 @ 4:26 pm
Ma vad nevoit sa-mi calc pe orgoliul barbatesc si sa recunosc adevarul: povestea asta m-a emotionat foarte tare. In rest nu mai stiu ce sa zic, la fel ca gmx…
costache — 11 iulie 2009 @ 9:36 pm
@ Florin Puscas: Ma bucur ca ti-a placut Florine. O duminica excelenta!
codeus — 11 iulie 2009 @ 9:48 pm
Nea Costache laudele ar fi de prisos. eu sunt copil mic pe langa matale. de ce nu pui de-o carte? serios
costache — 11 iulie 2009 @ 9:59 pm
@ codeus: Voi mai scrie poivestiri si poate voi publica un volum de proza scurta.Pe toamna, sper sa public romanul „O viata impreuna”, de fapt, vol.I . O duminica placuta!
flavius — 12 iulie 2009 @ 3:43 pm
servus Nea Costache…
frumos fel de a pune amintiri pe hirtie, traite sau nu… este aici un refugiu de literatura pe care ni-l ridici pe uliţa aia superba pe unde-i zarim la porţi pe un Sorescu sau Preda…
cele bune!
Nicu — 12 iulie 2009 @ 6:47 pm
Se zice că numai oamenii cu multă credinţă pot să plece dincolo, ca în această minunată pictură, nea Costache!
Sibilla — 13 iulie 2009 @ 2:01 am
Oltene spun :
SCRIE !!!
După furtunile sufletului, ca şi după ale naturii, învie flori pe care le credeam moarte.
De vei avea aur în sufletul tău, în licăriri de aur va străluci tot ce porneşte de la tine.
Scrie ca sa nu pierzi florile gandului tau, pe care, altfel le ia vantul .
( Nicolae Iorga )
http://www.youtube.com/watch?v=_ym_-5XZhwE
numai bine şi…. mulţumesc pentru rândurile scrie, mi-au fost lacrimi, dar lacrimi ca izvor de zâmbet, aşa o văd eu pe majka Darinka…
RESPECT !
Sibilla
costache — 13 iulie 2009 @ 3:00 pm
@ flavius: Multumesc Flavius pentru frumoasele cuvinte. O saptamana frumoasa, cu realizari!
@ Nicu: Nu stiu daca numai cei credinciosi se duc asa dincolo, cert este ca toti ne ducem cumva! Multumesc pentru vizita, te mai astept!
@ @ Sibilla: Multumesc de aprecieri Sibilla. Si incurajarile tale ma fac sa continui. O saptamana frumoasa, cu realizari!
maminineta — 14 iulie 2009 @ 8:37 am
Orice cititor traieste povestea, nu se poate altfel, e captivanta, atinge cele mai sensibile sentimente, nu te poti smulge nici macar o singura clipa pana nu termini de citit si astepti emotionat continuarea.Nea Costache, asteptam povestea urmatoare,simtim deja foamea de graiul tau, al nostru, care ne intoarce in timp sa ne incarcam cu energie.
neinfectat de comunism — 14 iulie 2009 @ 11:36 pm
chiar si mie mia placut…un limbaj arhaic….eu ma ocup de chestii triviale, ma iau de europarlamentarii romani in ultima postare
teo.georgescu — 15 iulie 2009 @ 1:59 pm
Minunat, Nea Costache, minunat….
ema — 15 iulie 2009 @ 5:38 pm
Of, Doamne Dumnezeule! Cata dragoste… Dureros de multa dragoste si lumina in copilaria noastra! Intr-adevar, daca ne pierdem sufletul de copil, nu mai suntem oameni. Doar ca… acele chipuri dragi, cu cat vrei sa le vezi mai clar cu ochiul mintii, cu atat se departeaza si se sterg. Atat de multe alte lucruri imi vin in schimb in minte, incat mi se pare ca ce scriu acum, nu are nici un sens,nici o logica, pentru nimeni, nici macar pentru mine.
Iti multumesc nea Costache ca ne arunci din cand in cand inapoi in acea dragoste si lumina!
costache — 18 iulie 2009 @ 9:50 am
@ maminineta: Multumesc pentru aprecieri si frumoasele cuvinte Maminineta. Bine spui: „,simtim deja foamea de graiul tau, al nostru, care ne intoarce in timp sa ne incarcam cu energie”, simtim nevoia de a ne reintoarce in timp in fericita copilarie, atuci cand eram inconjurati de dragostea parintilor si bunicilor. Din pacate, ei nu mai sunt si pemtru noi, cei ce inca nu suntem bunici,tanjim dupa nepoteii pe care ne dorim sa-i impresuram cu dragostea noastra. Un sfarsit de saptamana linistit si frumos, alaturi de cei dragi!
@ neinfectat de comunism: Multumesc de aprecieri si ma bucur ca-ti place! Am intrat pe blogul tau, am citit dar nu am comentat. Nu-ti impartasesc intru totul convingerile, eu considerand vinovati de situatia jalnica in care am ajuns ca popor si tara, nu numai politicienii dintr-o anumita parte a spectrului politic ci TOTI. Multumesc de vizita, te mai astept!
@ ema: Multumesc penteru vizita si aprecieri Ema. Inca de la primul tau comentariu pe blogul meu, am remarcat talentul tau intr-ale scrisului si afland ca ne tragem de pe aceleasi meleaguri si fiind sora cu o alta gorjeanca draga mie, gmx si sper sa nu ma-nsel, cred ca ar trebui sa-ti faci un blog. Un sfarsit de saptamana reconfortant!
gmx — 18 iulie 2009 @ 12:03 pm
Asa este, ema este sora mea mai mica…:)
costache — 18 iulie 2009 @ 12:47 pm
@ ema: Ma bucur ca nu m-am inselat si sunt sigur ca daca si-ar face blog, ar avea mult succes. Surioara Ema traieste in Gorjul natal?
gmx — 18 iulie 2009 @ 12:49 pm
Si ea sta tot in Deva. Eu i-am zis sa isi faca blog ca de partea tehnica ma ocup eu..(oricum nu e dificil) ..Numai ea sa vrea..
costache — 18 iulie 2009 @ 1:23 pm
@ gmx: E o tanara foarte talentata si in mod ,ar fi o bloggerita de succes! Incearca s-0 convingi sa intre in „tagma” noastra.
Ana-Maria — 22 august 2009 @ 4:54 pm
E greu să mai scriu ceva după ce am citit acest articol…impresionant modul dumneavoastră de a scrie, de a crea poveşti.